Sunday, May 1, 2011

UKHUWAH MELANGKAUI HUBUNGAN DARAH
‘Manisnya ukhuwah itu melangkaui hubungan darah’. Kata kata ini saya dapat dari seorang sahabat. Memang benar. Dan saya ingin kaitkannya dengan ungkapan yang sering diungkapkan ‘aku mulia kerana ISLAM’. Apa yang sahabat-sahabat faham berkenaan dengan kedua-dua kata-kata keramat ini?

Ok, Berkaitan dengan reality hidup, saya dan sahabat-sahabat dari kolej KTHO & dengan kerjasama beberapa sahabat-sahabatdari KDSE baru sahaja pulang dari gunung pulai. Ini kali pertama saya singgah ke sana. Kami sempat mencelup kaki dan bermain air selama beberapa jam..emm.,.sejam setengah mungkin..ada sahabat yang berpeluang mandi kerana membawa pakaian persediaan yang selengkapnya. Alhamdulillah, walaupun hanya dapat mencelup kaki, tapi ada nikmatnya di situ. Biasalah, keterbatasan muslimat untuk mandi di sungai agak menghalang juga keterujaan kami.

Tidak banyak yang dapat dikongsi, tetapi saya merasai nikmat ukhuwah itu. Makan sandwish tergigit lada, sampai mengalir air mata (first time kot tergigit lada), digigit pacat yang disangka ulat biasa, sempat berusrah di dalam halaqah semasa di sungai (tajuk rahsia) dan sempat bergambar bersama sahabat-sahabat.

Selepas tu, kami singgah ke majlis perkahwinan kak sutinah(mantan pimpinan PMI yang lepas). Saya pun tidak berapa kenal, tetapi ukhuwah kerana Allah itu yang menggerakkan kami untuk ke sana. Sempat juga didoakan oleh mantan pengerusi HEWI PMIUTM sesi lepas “lepas ni giliran laila pulak ye”..emm..saya no komen..hanya mengaminkan.

Alhamdulillah, dengan memilih ISLAM, saya memperolehi semua itu. Betapa besar nikmat yang Allah berikan ini. Pergilah ke mana-mana tempat sekalipun, Allah akan hadiahkan kita dengan nikmat ukhuwah melangkaui hubungan darah. Sahabat-sahabat yang membaca tentu faham. Mulai dari di UTMKL, saya memperolehi ramai sahabat. Boleh dikatakan sangat rapat melebihi adik beradik dan apabila berada di UTM JB, saya dihadiahkan Allah sekali lagi sahabat-sahabat yang berganda-ganda ramainya.

Perlu difahami, kita akan merasai ukhuwah itu bukan hanya setelah melalui saat-saat manis bersama tetapi juga melalui saat-saat yang susah juga bersama-sama. Wujudkah makhluk Allah begini? Tentunya wujud..dan saya telah merasainya..kerana apa? Kerana memilih ISLAM sebagai jalan hidup!

p/s: gambar takde^_^

entri ni ringkas, sekadar untuk berkongsi..

1 comment:

Anonymous said...

salam ziarah, salam ukhuwah menjangkau darah.